Inka Skribent

Inka Skribent

Om bloggen

Bloggen handlar om mina böcker och mig, om pågående skrivande och planerade bokprojekt.
Texter och bilder, varav en del har publicerats i olika tidskrifter, petar jag också in här.
VÄLKOMMEN att läsa och reflektera gärna så att det hörs eller syns!!!

Jag har en annan blogg också: Inkas Skrivhörna och jag publicerar sedan många år dikter på Poeter.se.

Kommentarer är mycket välkomna!

FÖRFATTARBESÖK

ROMANERPosted by inkaskribent 01 Aug, 2019 18:49
VIOLATRILOGIN – Inka Persson


Vid författarbesök berättar jag om och läser ur böckerna, varvat med att jag sjunger sånger som har sin plats i historien om Viola, till ackompanjemang på min cittra.

Trilogin är berättelsen om Viola Björk - en vanlig kvinna, om än ovanligt frimodig – som längtar efter ett inte fullt så vanligt liv. Efter ett stormigt kapsejsat äktenskap, och ett par brustna hjärtan därtill, har hon bott själv i många år i sitt lilla hus på landet i södra Sverige. Nu är hon 55+ och ensamheten har börjat skava.

En tröst för den barnlösa Viola är den stora röda katten Sigurd och vänskapen med grann­flickorna Kina 16 och Gisela 10 år. De samtalar om livet, jämför sina så olika barndoms- och tonårstider och blir allt viktigare för varandra.
Men Viola saknar en livskamrat och vill något mer med sitt liv.

En vårdag 2010 känner hon det som om allt står henne upp i halsen – både slitet i stadsparken och jargongen bland jobbarkompisarna, gubbarna som hon kallar dem. Hon tar bondpermis, smiter helt sonika från arbetet, och kastar sig ut i ett vilt och vågat sökande efter närhet och kärlek.

Böckerna om Viola är ett pussel där jag helt fritt har blandat bitar ur mitt eget liv och leverne med ”hittepå” – händelser och karaktärer har kommit till mig, såväl utifrån som från någonstans i fantasin.

Violatrilogin är en varm historia om vilsevägar – som vi ju kan hamna på i olika skeden av livet – och om att hitta hem igen. Många läsare har beskrivit den som en berättelse som rymmer såväl humor och spänning som glädje och sorg; en berättelse att känna igen sig i.


OM FÖRFATTAREN

Foto: Julia Persson

Genom åren har Inka Persson blivit publicerad i olika tidskrifter med noveller, dikter, artiklar och berättelser från resor. Efter att hon flyttade till Ystad har hon också medverkat i novellantologin Över en vårfika på Ariton Förlag i Skillinge.

Nu är hon igång med ett nytt romanprojekt.

”Det är en berättelse inifrån ett stort gammalt tegelhus i två olika tider med 22 års mellanrum, då jag befann mig där av olika skäl, bland annat som lärare”, förklarar hon. Historien bygger alltså på verkliga händelser, men hon gör om det hela till ett spännande drama med fiktiva karaktärer. Parallellt med romanskrivandet arbetar Inka på en samling dikter, som återspeglar upplevelser i hennes liv, såväl i Ystad som annorstädes.

Inka Persson växte upp i Halmstad och bodde under 60- och 70-talen i Göteborg, Kungsbacka och Lund. Hon utbildade sig vid Musikhögskolan i Malmö och Lunds Universitet. 1979 – 2014 var hon verksam som lärare i svenska, musik, drama och samhällskunskap samt som skribent, musiker och poet i Halmstad.

Sedan 2015 bor och verkar Inka i Ystad. Hon är medlem i Författarcentrum Syd, Hallands Författarsällskap och Skånes Litteraturrundan. Hon har också ett par skrivarbloggar och publicerar dikter på www.poeter.se

Böckerna ges ut av GIRAFF förlag, Ystad och trycks av Exakta Printing, Malmö.

Formgivning: Tapper Geist AB, Skurup

Framsidesmålningar: Konstnär Carin Person Åström, Örnahusen

Illustrationer inne i böckerna: Inka Persson

Mer information och kontakt: www.girafforlag.se  • Comments(0)//inkaskribent.girafforlag.se/#post24

SÅ SKA JAG VÄSSA MITT SKRIVANDE

Om SkrivprocessenPosted by inkaskribent 16 May, 2019 19:42
§ 1
§ 2

§ 3


  • Comments(0)//inkaskribent.girafforlag.se/#post23

Mitt hjärtas kammarspel

POESIPosted by inkaskribent 12 Nov, 2018 16:28
I den dag som är
blandar sig ord
de från himmel
de som doftar jord
in i mitt hjärtas kammarspel
medan jag smälter och töar
och i min själ blir
plats för
symfonier  • Comments(0)//inkaskribent.girafforlag.se/#post22

Brev till mina vänner - Visst känns det tomt, men ...

REFLEKTIONER & DAGBOKSBLADPosted by inkaskribent 30 Oct, 2018 22:30

Det känns lite tomt efter Viola men jag har ett nytt bokprojekt igång. Det är också en roman men mera åt dramadokumentärhållet, då jag avser låta hela historien vila på en självupplevd "byggstomme" från mitt vuxna liv med en fiktiv ”överbyggnad” och påhittade namn.

Jag vet faktiskt ännu inte riktigt vilken genre den ska platsa i, men jag tror att hela boken kommer att bli en berättelse inifrån ett stort gammalt tegelhus i två olika tider med 22 års mellanrum, då jag befann mig där av olika skäl.

Jag har hållit på med den här berättelsen vid sidan om Violatrilogin, ja, faktiskt började jag på den först, men det var så många svåra obehagliga känslor som dök upp, så att jag inte klarade av att fortsätta skrivandet. Det gav mig ont i magen och jag grät för mycket vid minnena därifrån …

Men nu är jag igång med den igen och det är en oerhört spännande stor utmaning för mig. Nu SKA jag klara av det!

Då, 2015, lät jag Viola ta över; att skriva hennes "saga" gjorde mig mest glad och nyfiken och ivrig ... under de mer än tre år jag höll på med Violatrilogin. Tycker någon att jag ska skriva mer om henne? Kanske 10 år senare? Eller varför inte (som min vän litteraturdocenten i Lund föreslog) en prequel – en berättelse som utspelar sig före originalet. (Alltså en efterföljare i verkligheten, men en föregångare i fiktionen.)

Jag kände inte till det ordet förut, men denne min vän och hans fru säger att de gillar böckerna skarpt och vill veta mer om Violas ”hippieliv”, – hennes bakgrund i kollektiv i Lund och som aktiv i musikrörelsen under 70-talet – och de lärde mig alltså detta begrepp, prequel. Intressant och kul!

Men själv är jag mer sugen på att fortsätta framåt i Violas liv, med ett stort kliv i tiden; om jag alls ska skriva mer om henne?

Den 13 oktober var jag med på Skånska Bokmässan i Lund, det var riktigt upplyftande! Då blev jag också ombedd att delta i Författarnas Bokafton på Skillinge Teater den 24 november.

Där får man sälja sina böcker och jag ska framträda med läsning och sång, liksom på Bokmässan i Lund. (Detta tycker jag är så kul, så att jag ska lämna återbud till Halländska Bokmässan i Kungsbacka, eftersom den också är 24 november.)

Annars är det faktiskt nästan lite deprimerande att det ska vara så svårt att sälja sina böcker. Marknadsföring är inte min starka sida!!!

Usch, jag känner mig som en skrytmåns (det kallades så när jag var barn) om jag gör reklam ”för mig själv” bland främlingar. Jag är säker på att de flesta vet vad jag menar. Det kom nog med uppfostran …

Helst skulle jag önska att biblioteken runt om i Sverige köpte in mina böcker, men det är ytterst få som gjort det.

Att komma in i Bibliotekstjänsts reklamblad och utskick till biblorna är svårt – såvida man inte skriver barn- och ungdomsböcker, facklitteratur, historiska skildringar eller deckare, för då tycks vägen vara öppen. Och om man är en känd person, förstås!

Ett antal Universitetsbibliotek är obligatoriska, de tar s.k. pliktexemplar direkt från tryckerierna, men i övrigt finns mina böcker bara på sådana bibliotek där någon besökare/läsare har önskat dem för inköp. Jag drömmer om att alla alla alla mina vänner och era vänner och … ska gå till biblioteket och fråga efter Violatrilogin! 😊

Nej, nu kan jag inte begära att du ska orka läsa mer av mina funderingar.
Jag avrundar med mina varma tankar
och Kram!

Inka

Så här såg jag och mitt bokbord ut på Skånska Bokmässan. smiley  • Comments(2)//inkaskribent.girafforlag.se/#post21
Next »